141 Jan-Åke Kristoffersson

Fårö-Gotland

Boön-Karlshamn

Vårvinter

”Säckat och klart”

Vägslutet

Karlshamns skärgård

Utställningar

50-tal utställningar i Sverige och Tyskland

Om mig

Jag har levt en stor del av mitt liv i Blekinge men har nu återvänt till Skåne och är bosatt i Bjärred. Under åren i Blekinge var det kustlandskapet med sina karga stränder som lockade och som gav näring till mina bilder. Ofta målar jag kustlandskap med stenstränder som kan tyckas trista och grå men som jag finner liv och färgskiftningar i vilket gör bilden både spännande och livfull.

Målarveckor med Hasse Karlsson i Vitemölla har väckt min egen kärlek till Österlen. Att måla ödegårdar ger en speciell känsla av att livet plötsligt har stannat upp, men ändå på något sätt finns kvar. Ofta kommer jag tillbaka till de öppna landskapen på Österlen liksom till Öland och Gotland där ljuset och naturen tillsammans med de olika årstidena skapar känslan jag så gärna vill få med i mina bilder.

Tidigare målade jag olja men sedan början av 2000 är det bara akvarell som gäller. Jag har deltagit ett ett flertal kurser på Öland, Gerlesborgsskolan i Bohuslän, Akvarellmuséet i Skärhamn och hos Hasse Karlsson på Österlen.Det är alltid roligt att prova på jurybedömda utställningar och jag har blivit antagen vid fyra jurybedömningar. Under åren har det blivit ett 50-tal separat- och samlingutställningar i såväl Sverige som Tyskland.

Besöker du Bäckaskogs Slott så finner du ett 20-tal av mina akvareller i matsalarna. På tredje våningen finns även en permanent utställning. Bokomslag och illustrationer i boken ”Att möta personer med demens” (Studenttlitteratur 2011) var ett uppdrag jag med glädje utförde.