91 Calle Eriksson

Stort fat

Vas

Vas

Tekanna

Muggar

Tekanna

Muggar

Kana

Spillkum

Tulpanvaser

Mugg

Mugg

Mugg

Fat

Stort fat

Utställningar

PÅSKUTSTÄLLNING 2024

Välkommen till min gård, Häckeberga 851 (nära Genarp/Dörröd).

Öppet 10-18 eller efter kontakt (0720-177141)

I vår lilla butik finns mycket nytt – stora fat, vaser, muggar, skålar, tekannor, kannor mm.

Se också @callekruka (instagram)

Om mig

Jag har varit keramiker sedan ungdomen. Jag arbetar företrädesvis med naturleror och skapar unika glasyrer genom att tillsätta mineraler. Materialen kommer från närområdet och kan bestå av lera, myrmalm och vassaska. Jag tillverkar framför allt bruksföremål och har en förkärlek för unika fat och stora skålar, men gör även kannor, muggar och mindre objekt. Vid bränningen smälter järnet och fäller ut som järnblomster i glasyren. I glasyr som innehåller vassaska skapas unika mönster. I mitt arbete inspireras jag av asiatiskt formspråk och glasyrer.

Min konstnärliga skolning grundlades på Skånska målarskolan, konstskolan Forum i Malmö och på Konstindustriskolan i Köpenhamn. Jag har också varit elev hos Carl Malmsten på Capellagården på Öland och hos Gustav Kraitz på Bjärehalvön och har arbetat på krukmakerier på Sicilien och på Bornholm.

Jag har under åren haft många utställningar – på Prästmöllan i Skivarp, på Lödahus utanför Kivik och nu på Dammkärr i Häckeberga. Jag har också sålt min keramik på lokala hantverkskooperativ (tex. Skånekraft i Lund, KAOS i Mellby och NIMT i Kristianstad).

Jag har parallellt med arbetet som keramiker arbetat som vasstaktäckare i mer än 40 år och har täckt ett stort antal skånelängor, företrädesvis på Österlen. I arbetet som taktäckare möts skaparglädje och traditionell byggnadsteknik.

Se mer på min instagram Callekruka

 

CV

Utbildning

Skånska Målarskolan, Malmö, 1965

Forum Målarskola, Malmö, 1966

Capellagården, Öland 1967-69

Konstindustriskolan, Köpenhamn,1970

Stipendievistelser

Taormina, Sicilien

Hjorth keramik, Bornholm

Utställningar

Ystad konstmuseum 1978, 1987, 1989

Malmö industriförening 1979

Bornholms museum, Rönne 1989

Medlem

Skånekraft, Lund

KAOS, Mellby 1996-2005

NIMT, Kristianstad 2009-2014